اصلی ترین و مهم ترین خرما در منطقه سیستان و بلوچستان خرمای ربی یا خرمای پاکستانی است. که از نظر اقتصادی و تولید، اهمیت زیادی در این منطقه دارد.
خرمای ربی بعنوان یکی از اصلی ترین انواع خرما در ایران شناخته میشود. این خرما در کنار خرماهایی مانند خرما استعمران، خرما شاهانی، خرما کبکاب و یا خرما مضافتی بعنوان مهم ترین خرماهای ایران شناخته میشود.
بصورت کلی، خرما ربی را متعلق به مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان میدانند.
اغلب در شهرستان های زابل، سراوان، چابهار و ایرانشهر کاشته میشود. اما در دیگر نقاط خرما خیز ایران نیز نمونه های این خرما، زیاد دیده میشود.
ویژگی ها
خرما ربی از خرماهای گوشتی و نسبتا بزرگ محسوب میشود. مرغوب ترین نوع این خرما در زابل و ایرانشهر تولید میشود. رنگ این خرما در مرحله رسیدگی رطب، به سبزی می گراید.
این خرما عموما، از خرماهای نیمه خشک محسوب میشود. هسته خرما نسبت به گوشت آن کوچک است. به دلیل چسبندگی پوسته به هسته، و بافت مناسبی که دارد؛ راحت قابلیت شستشو و نگهداری دارد.
در زمان رسیدگی، این خرما به رنگ مشکی کامل میرسد. و گاها به قهوه ای تیره هم متمایل است
خواص
خرما ربی مسهل خوبی برای محدود کردن موادی است که باعث یبوست می شوند. این خرما سرشار از فیبر هم هست که باعث تنظیم گوارش می شود.
خرما ربی حجم قابل ملاحظه ای از آنتی اکسیدان ها را دارا است که برای جلوگیری از آتراسکلروز، که رگ ها را سخت و خون را لخته می کند می شود.
خرما ربی برای تنظیم کلسترول و استرس بسیار است. خرما ربی غنی از انواع مواد معدنی مانند منیزیم، سلنیوم، منگنز و کلسیم است که به سلامت استخوان بسیار کمک می کنند. با مصرف تنها 3 تا 5 عدد خرما ربی در روز از کاهش قند خون خود جلوگیری خواهید کرد. زیرا این خرما سرشار از قند مفید و پتاسیم است. خرما ربی برای سلامت جنسی بسیار مفید است و از گرده این خرما در طب سنتی برای درمان باروری مردان استفاده می شود. پتاسیم موجود در خرما ربی برای درمان اسهال مفید است.